Doprava

Cena za dopravu u nás zakoupeného nábytku naším firemním vozidlem, bez výnosu:

Po dohodě nabízíme možnost odvozu starého, nebo nepotřebného nábytku, do sběrného dvora, na skládku odpadu, nebo třeba na chatu...

Vlastníme koncesi na provozování silniční motorové dopravy do 3,5 tuny včetně.

 

 

 

 

LM - interier na facebooku

Jak vybrat postel

15. 03. 2024, 12:00

Mnoho lidí by postel označilo za svůj nejoblíbenější kus nábytku, většina z nás se do ní těší. I když jsou spánkové vzorce a preference velmi individuální, v průměru prospíme zhruba třetinu života. Což není údaj, nad kterým bychom mohli mávnout rukou. Vyplatí se tedy výběr postele nepodcenit.

Plánujete zrovna pořízení nové? Stěhujete se, nebo ta stará už dosloužila? Přečtěte si, na co při nákupu myslet.

  1. Rozměry

Postel by pro vás měla být pohodlná. Pokud to tedy prostorové možnosti vaší ložnice či pokoje dovolí, volte raději větší, kde budete mít při spánku více místa. Ideální je, když vám po ulehnutí zbyde alespoň 20 centimetrů volného prostoru. Pokud to bude více, tím lépe pro vás.

Standardem pro jednolůžko bývá rozměr 90–100 x 200 cm, můžete ale zvolit i 120 x 200 cm nebo 140 x 200 cm. Obě širší varianty jsou v současné době hodně oblíbené např. u teenagerů.

U dvoulůžka se obvykle setkáte s rozměry 160 x 200 cm nebo 180 x 200 cm.

Zvláště vysokým jedincům může být standardní délka postele malá, lze tedy sehnat i prodloužené délky, až do 220 cm.

Dalším údajem, který byste si měli ohlídat, je výška postele. Pro seniory, osoby s omezenou pohyblivostí nebo vysoké jedince se hodí postel vyšší. Pokud jste menšího vzrůstu a s pohybem ani se vstáváním problémy nemáte, bude vám nejspíš stačit nižší. Berte také v úvahu, že výška rámu je jedna věc, ale kromě ní záleží také na matraci. Tu můžete opět volit dle svých požadavků. Ideální výška ložné plochy se obecně uvádí kolem 60 cm, ale tu správnou právě pro sebe nejlépe zjistíte přímým vyzkoušením.

  1. Materiál postele

Dalším důležitým aspektem, ať už z praktického hlediska nebo s ohledem na vaše estetické preference, je materiál postele. Ovlivňuje také, jak dlouho vám vydrží sloužit. Nejlevnější materiál se tedy z dlouhodobého hlediska moc vyplatit nemusí.

V naší nabídce najdete kvalitní postele české výroby. Mohou být z lamina, dubového nebo bukového masivu, případně postele čalouněné. Z dalších materiálů se můžete setkat také s postelemi kovovými.

  1. Kvalitní rošt

Samotný rám postele vám ještě pohodlný spánek nezaručí. Důležitý je také výběr vhodného roštu a matrace.

Zejména rošt mnozí podceňují. Pokud však najdete postel, kde je místo něj plná deska, vaše záda zapláčou. Rošt navíc pomůže dobrému odvětrávání, takže sníží například riziko plísní. Prodlouží také životnost matrace, která díky němu bude rovnoměrněji zatěžovaná. 

K nejoblíbenějším patří lamelové rošty. Ty mívají různý počet pružných lamel, které spojuje buď textilní pás nebo pevný rám. Vyšší počet lamel je pro záda většinou lepší, lépe se přizpůsobuje zátěži. Obvykle bývají dřevěné, ale lze se setkat i s plastovými apod. Hodí se zejména pod pěnové matrace. Kromě pevných roštů se můžete setkat i s polohovacími – ať už ručně, nebo s pomocí motorku. Ty opět ocení například senioři nebo nemocní upoutaní na lůžko.

Oblíbené jsou také rošty laťové. Ty nabízejí o něco menší odpružení než lamelové, hodí se tedy zejména pod pěnové matrace s vyšším jádrem (nad 20 cm), nebo matrace pružinové. Laťový rošt je tvořen laťkami různé šířky, mezera mezi nimi by neměla být více než 4 cm. Pokud zvolíte takový, který nemá pevnou konstrukci, dá se například srolovat a převézt. I laťové rošty však existují také s pevným rámem nebo polohovací, záleží tedy na vašich preferencích.

polohovací lamelový rošt

  1. Matrace

Že je kvalitní matrace pro zdravý spánek důležitá, už je v obecném povědomí. Její výběr si zaslouží samostatný článek, který také brzy najdete i zde na našem blogu.

Prozatím alespoň základní body – stejně jako u rámu postele jsou důležité její rozměry (délka, šířka i výška). Zvláště u osob nad cca 80 kg by matrace neměla být nižší než 17 cm či více.

Dalším důležitým faktorem je tvrdost matrace. Hodnotí se obvykle na číselné škále, přesněji Vám poradí kvalifikovaný personál. Klidně se ozvěte i nám :) Najdete i matrace oboustranné, kde každá strana má odlišnou tvrdost.

Co se týče materiálu, nejčastěji se setkáte s různými druhy pěnových matrací (PUR pěna, paměťová neboli líná pěna, studená pěna a další) a s matracemi pružinovými. I ty prošly vývojem, oblíbené jsou nyní takzvané taštičkové pružiny, kdy má každá pružinka vlastní látkový obal. Velmi často se také v jedné matraci setkáte s kombinací několika materiálů.

 

A v neposlední řadě by se vám vaše postel měla líbit a hodit se do vaší ložnice. Výběr tvarů i barev je široký, neutrální kusy navíc vždy můžete oživit přehozy či ložním prádlem. Přejeme vám šťastnou ruku při výběru :)

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).