Doprava

Cena za dopravu u nás zakoupeného nábytku naším firemním vozidlem, bez výnosu:

Po dohodě nabízíme možnost odvozu starého, nebo nepotřebného nábytku, do sběrného dvora, na skládku odpadu, nebo třeba na chatu...

Vlastníme koncesi na provozování silniční motorové dopravy do 3,5 tuny včetně.

 

 

 

 

LM - interier na facebooku

10 tipů, na co myslet při zařizování obývacího pokoje

16. 02. 2024, 11:55

Obývací pokoj je pro mnoho lidí ten nejdůležitější nebo nejvytíženější prostor v domě nebo bytě. Právě zde se schází s rodinou, tam obvykle posadí návštěvu, tam odpočívají po práci. Ať už v obýváku nejraději sledujete televizi, hrajete deskové hry nebo si čtete, ať jste spíše samotáři a máte rádi svůj klid, nebo s oblibou přijímáte hosty a pořádáte domácí večírky, chcete se tam jistě cítit dobře.

Pokud obývák zařizujete zcela nově, plánujete rekonstrukci nebo jen oživení stávajícího zařízení nějakým novým kouskem, přinášíme tipy, na co je dobré myslet.

  1. Měřte. A raději dvakrát

Tím myslíme jak místnost, kterou zařizujete, tak vybraný kus nábytku. Zní to zcela banálně. Ale představte si to zklamání, když si domů přivezete vysněnou sedačku a zjistili byste, že o pár centimetrů se vám do vyhrazeného prostoru nevejde. Vždy si tedy rozměry raději ověřte. Můžete si pak lépe promyslet třeba i více variant rozložení nábytku.

  1. Berte v potaz prostor a proporce

Obývací pokoj může být příjemná místnost, ať už žijete v prostorné vile, nebo v menším bytě. Je však dobré být si vědom limitů, které zrovna váš pokoj má. Pokud jste si vysnili mohutnou rohovou pohovku, která tak sluší velkému vzdušnému obýváku přátel, ale váš je jen poloviční, výsledný efekt by vás mohl zklamat.

Pokud místnost budí dojem přeplněnosti, na mnoho lidí působí tísnivě. Naopak velký prázdný prostor, pokud máte rádi útulno, vám také vyhovovat nemusí. Zkuste tedy realisticky posoudit, kolik toho zrovna váš obývací pokoj unese, abyste se tam cítili dobře.

  1. Nepodceňte stěny a podlahu

Nábytek hraje v celkovém vzhledu obývacího pokoje důležitou roli. Ale ač se to možná nezdá, výsledný dojem velmi ovlivní i stěny a podlaha. Nezapomeňte tedy při plánování promyslet i tento aspekt.

Bílé stěny jsou klasika, kterou nic nezkazíte. Pokud by vám připadaly nudné, nic vám nebrání oživit je barvami, jinou texturou, tapetou apod. Jen myslete na to, že méně je více. Jedna výraznější zeď může pokoj pozvednout, ovšem celá místnost vymalovaná ostře růžovou nemusí být to pravé.

U podlah nehraje roli jen vzhled, ale také praktické vlastnosti. Do obýváku většina lidí volí „teplejší“ podlahu, tedy např. dlažba není obvyklá, i tak ovšem zbývá mnoho možností. Jiný pocit pod nohama umí zařídit dřevo či parkety, jiný korek nebo všemožné typy laminátových a vinylových podlah. Každá z nich má jiné nároky na údržbu. A za zmínku stojí také koberce. Pro někoho se jedná o snadný způsob, jak obývák proměnit nebo zútulnit. Jiný o nich nechce ani slyšet. Pokud se přikloníte k první skupině, máte dnes k dispozici takřka nepřebernou paletu barev, vzorů i materiálů.

  1. Nábytek by měl ladit. Ale ne nutně a urputně

Většina výrobců dnes nabízí ucelené kolekce nábytku, takže si můžete být jistí, že pokud nakoupíte vše z jedné řady, váš obývák bude dokonale sladěný. Ale ne vždy zařizujete pokoj úplně od píky. Možná zrovna nemůžete investovat větší částku naráz. Možná potřebujete koupit jen novou sedačku, ale chcete si nechat i své oblíbené křeslo. Nebo prostě jen nemáte naprostou sladěnost a dokonalost rádi. Nic z toho není problém. Když se budete držet podobného stylu, odstínů a materiálů, váš obývák bude ladit, ale zároveň působit uvolněně. Můžete také zvolit nějaký kontrastní prvek, který zaujme. Pohovka ve výrazné barvě v neutrálním interiéru? Proč ne?

  1. Kvalita se vyplatí

Opět zdánlivě banální bod. Nábytek do obývacího pokoje by měl být funkční, pohodlný, měl by se vám líbit – ale také by vám měl v ideálním případě sloužit dlouhá léta. Je tedy vhodné vsadit spíše na kvalitu a nadčasový vzhled, který vás hned neomrzí. Kvalitní kousky například od českých výrobců přitom nemusí být přehnaně drahé. Přesvědčit se můžete přímo v našem eshopu.

  1. Nezapomeňte na doplňky

Máte sedačku, konferenční i televizní stolek, taburetky, možná i celou obývací stěnu. Promysleli jste pečlivě jejich rozmístění, nově vymalovali – a přesto to pořád není ono. Obývák je jaksi studený, jako bez života. Co s tím? Přidejte doplňky a ukažte svůj osobitý vkus, zabydlete ho. Pohodlí a útulnost dodají textilie, ať už v podobě přehozu, polštářků, závěsů nebo měkké deky na křesle. Život do obýváku vnesou rostliny. Oblíbené pokojovky můžete kombinovat s čerstvými květy ve váze. Zdi možná volají po nějakém obrazu a police nebo komoda po rodinných fotografiích. S množstvím doplňků to není nutné přehánět, aby se v místnosti stále dalo dýchat a nebyla zahlcená věcmi. Ale pár osobnějších věcí dodá obýváku duši.

  1. Osvětlení je důležité

V obýváku obvykle trávíme nejvíce času odpoledne a večer, alespoň v pracovních dnech. Zářivky s bílým světlem dokážou napodobit denní světlo, ale většině lidí pro chvíle odpočinku vyhovují více teplejší světelné tóny. Každý si ale může zvolit, co vyhovuje právě jeho potřebám. Oblíbenou variantou je kombinace více svítidel. Stropní světlo může být bílé, ale doplní je menší světlo, světelný řetěz nebo několik lampiček s jemnějším žlutým světlem. A opomenout nesmíme ani svícny a svíčky, oblíbené pro navození útulné či romantické atmosféry. Jen při jejich používání nezapomeňte na zásady bezpečnosti.

  1. Pozor na topná tělesa/radiátory

Při rozhodování, kam umístit který kousek nábytku, se pravděpodobně budete řídit zejména prostorovými možnostmi vašeho obýváku a estetickým cítěním. Z praktického hlediska je ale výhodné myslet také na to, zda sedačka nebo skříň nezakrývají radiátory. Neprospívá to ani samotnému nábytku, ani vaší peněžence – teplo se pak nemůže správně šířit, a proto za topení ve výsledku zaplatíte více.

  1. Barvy

Obecně lze říci, že vzdušněji bude obývák působit díky použití spíše světlejších či neutrálních barev. Nadčasové jsou i odstíny dřeva. Případný výraznější prvek, například barevná pohovka, se s neutrálním zařízením také sladí snáz. Jistě je možné setkat se s interiéry, které dokážou s lehkostí propojit více výrazných barev, prvků či vzorů. Jedná se však tak říkajíc o „vyšší dívčí“. Pokud tedy nejste ostřílení designéři, není chybou držet se více při zemi. O oživení se mohou postarat doplňky, které můžete jen s malými náklady měnit podle nálady či sezóny.

  1. Materiály

Zvolené materiály také ovlivní celkové vyznění vašeho obývacího pokoje. Sklo a kov působí čistě, ale také trochu chladně. Dřevo obecně působí tepleji, záleží ale také na zvoleném odstínu.

Pokud chcete pokoj zařídit v určitém stylu, právě materiály vám mohou hodně pomoci. Obývák by také měl odrážet vás a vaše potřeby – kožená sedačka může být krásná, ale pokud máte domácího mazlíčka s ostrými drápky, zvažte, zda je to pro vás vhodná volba.

A bonusový tip na závěr? Důležité je, aby se (a nejen v obýváku) dobře bydlelo vám. Takřka žádné pravidlo není dogma, nebojte se tedy inspirovat, ale nakonec dát na vlastní pocit. 

 

 


 [MM1]☺️

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).