Doprava

Cena za dopravu u nás zakoupeného nábytku naším firemním vozidlem, bez výnosu:

Po dohodě nabízíme možnost odvozu starého, nebo nepotřebného nábytku, do sběrného dvora, na skládku odpadu, nebo třeba na chatu...

Vlastníme koncesi na provozování silniční motorové dopravy do 3,5 tuny včetně.

 

 

 

 

LM - interier na facebooku

Nábytek a materiály. Se kterými se setkáte nejčastěji?

23. 02. 2024, 12:00

Najít ten správný nábytek do vašeho domova není jednoduché. Výběr nelze podcenit – nábytek často představuje větší finanční investici a většina lidí ho nemá ve zvyku každou sezónu měnit.

Možnosti jsou dnes takřka nepřeberné, ať už jde o barvy, tvary nebo materiály. Právě na ně se v tomto článku zaměříme.

S čím se tedy v prodejnách nábytku setkáte nejčastěji? Pro zjednodušení zvolíme jen dvě kategorie – nábytek měkký, čalouněný, typicky třeba sedačky či křesla, a nábytek „tvrdý“, tedy například skříně, stoly, komody apod.

Čalouněný nábytek

Kůže

Typicky u sedaček, méně u jiného čalouněného nábytku, žádají někteří zákazníci pravou kůži. Taková sedačka je dražší, ale může být velmi efektním prvkem vašeho obývacího pokoje či jiných místností. Jedná se však o materiál, který vyžaduje péči a správné zacházení.

Hodí se výhradně do interiérů, ideálně se stálou teplotou a standardní vlhkostí vzduchu. Na terase ani u bazénu pro něj vhodné prostředí není.

Kožený nábytek byste měli chránit také před žárem (například z krbu) i přímým slunečním svitem. To lze zařídit například vhodnými závěsy. Pokud byste však toto pravidlo podcenili, kůže by začala rychleji stárnout, mohla by vyrudnout či změnit barvu apod. Rizikem je také popraskání.

V neposlední řadě je potřeba nábytek z kůže chránit před drápky domácích mazlíčků či přílišnou zátěží, způsobenou například skákáním dětí. Což ovšem platí ve větší či menší míře o jakémkoli materiálu.

Koženka nebo ekokůže

Někdy lidi odradí vysoká pořizovací cena kožené sedačky, obávají se náročnější péče nebo se jim tento materiál vizuálně líbí, ale odmítají jej z etických důvodů. Pak se jako ideální varianta může jevit sedačka z ekokůže nebo koženky. 

Je samozřejmě levnější než pravá kůže. A jakožto syntetický materiál může být přijatelnější pro lidi, kteří se kůži či kožešinám ze zásady vyhýbají. Tím však výčet výhod prakticky končí.

Ekokůže ani koženka bohužel nevyniká odolností, i z toho důvodu už dávají výrobci často přednost jiným materiálům. Zvažte tedy, zda to nezkusíte také - nabídka je dnes široká.

Textilní materiály

Velmi častou volbou pro čalounění jsou všemožné textilní materiály. Volbu potahové látky může ovlivňovat i styl vybraného kusu nábytku - samet bude častější na rustikálním sofa v zámeckém stylu než na minimalistické pohovce. 

I v této oblasti jde vývoj kupředu. Dnes se často používají látky s povrchovou úpravou, která zvyšuje odolnost nábytku a usnadňuje jeho údržbu. Nejčastěji se můžete setkat se dvěma typy - látky s teflonovou úpravou a látky upravené nanotechnologií.

Teflonová úprava je levnější. Vydrží poměrně dlouho, látka je díky tomu odolnější, případné kapky tekutiny po ní stečou. Z hlediska úklidu se tedy jedná o skvělý materiál. Nevýhodou je pouze fakt, že postupem času se i teflonová vrstva může odřít. Pak své vlastnosti bohužel ztrácí.

U látek, které jsou nanotechnologií upravené přímo ve vláknu, toto riziko odpadá - nejde jen o povrchovou vrstvu, takže se setřít či odřít nemůže. Jsou dražší než látky teflonové, ale pořád levnější než přírodní kůže. Ocení je zejména rodiče malých dětí - takové pohovce,  křeslu nebo polstrování židle nevadí polití, mastnota ani pokreslení.

 

"Tvrdý" nábytek

U židlí, stolů, skříní nebo komod se nejčastěji setkáte s různými druhy lamina, nebo dřevem. Dále se objevuje kov, sklo či plasty.

Dřevo

Nábytek z masivu je oblíbený pro jakousi "poctivost" a kvalitu, která se s ním lidem podvědomě spojuje. Jedná se o materiál tradiční, při namoření pouze přírodními vosky jej lze vnímat také jako svým způsobem ekologickou variantu. Při správné péči vydrží dlouho (ovšem např. v příliš suchém vzduchu v paneláku mohou některé druhy dřeba začít praskat).

Lamino

Dnešní lamina už ale mnohé lidi také příjemně překvapí. K výhodám patří kromě nižší ceny i nespočet možných barevných odstínů. Nábytek také mívá plastové ABS hrany proti poškození. Jeho trvanlivost je při správném používání s nábytkem z masivu už dnes srovnatelná.

Plast

Plasty se používají zejména tam, kde se hodí jejich specifické vlastnosti. Poměrně často se s nimi setkáváme u levnějšího zahradního nábytku nebo nábytku pro děti, kdy rodiče oceňují snadnou údržbu/omyvatelnost a například barevné vzory, které se dětem líbí. V menší míře se plasty uplatňují v pracovnách - např. u židlí, nebo jako doplněk u nábytku z jiných materiálů.

Kov a sklo

Kvo a sklo jsou ušlechtilé materiály, pro výrobu nábytku se však také používají spíše doplňkově. Ať už jde o skleněnou desku konferenčního stolku nebo vitrínu v případě skla, nebo u kovu rám postele, židle, regál nebo ozdobné kování skříňky.

Pro různé styly v bydlení jsou některé materiály typičtější než jiné. Zmíníme se o tom v některém z dalších článků. 

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).